Zájezd
Za přírodními krásami Solné komory

Země: Rakousko
Vhodné pro: jednotlivce a rodiny s dětmi
Číslo zájezdu: 532

Vydejte se s námi na cestu po Solné komoře, regionu plného přírodních a historických skvostů. Začínáme u jezera Mondsee s jeho impozantní Dračí stěnou, pokračujeme přes odpočinkové město Bad Ischl až k Wolfgangsee, kde se koupali rakouští císaři. V St. Wolfgang uvidíme známý poutní kostel a v Hallstattu sklouzneme až do hlubin solné hory. Tento zájezd nabídne kombinaci přírodních scenérií a fascinujících historických míst.

Popis zájezdu

Solná komora dnes patří k nejvyhledávanějším turistickým destinacím v Rakousku. Okouzlí vás tady překrásná krajina s čistou přírodou, mohutnými horami a několika jezery s křišťálově průzračnou vodou. Srdcem oblasti je Mozartův Salcburk, jenž přitahuje návštěvníky romantickými uličkami, skvostnými náměstími a historickým centrem zapsaným na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tady se snoubila historie s modernou a místní architektura s okolní poklidnou alpskou přírodou. Již v dobách keltského osídlení se v kraji těžila sůl, která se vyvážela i do Čech. Díky tomu byla v první polovině 19. století zprovozněna slavná koněspřežná dráha přes Linec až do Českých Budějovic. Salcbursko je zemí bohatou na nejrůznější výletní cíle. Rovinaté jezerní oblasti zde střídají vysokohorské terény, vůni nedotčené přírody pak doplňují místa s tradicí a citem pro ducha doby.

hallstatt-3652410-960-720.jpg

Co nás společně čeká?

Během naší cesty, která povede kolem jezera Mondsee, budeme moci vzhlídnout k vápencové Dračí stěně, symbolu místních horolezců, a při průjezdu lázeňským městem Bad Ischl si zase alespoň na chvíli vychutnat kousek ráje, ve kterém se otevírá prostor pro odpočinek v tomto oblíbeném regionu.

Zastavíme u jednoho z nejkrásnějších evropských jezer Wolfgangsee, které se rozkládá v nadmořské výšce 538 m n. m. Je největším jezerem v této oblasti a jeho průzračně čistá voda mnohé překvapí i svou teplotou, která v letních měsících dosahuje až ke 24°C. Zdejší malebné okolí lákalo k rekreaci už i rakouské císaře. Již více než 145 let brázdí vlny jezera výletní lodě a i dnes je stále součástí místní flotily původní kolesový parník „Císař František Josef I.“ Jezero rozděluje na dvě části poloostrov, nacházející se zhruba v polovině jižního pobřeží naproti městečku St. Wolfgang.

532-solna-komora-04.webp

Do něho doplujeme na palubě jedné z lodí z vesničky St. Gilgen, rodiště matky slavného hudebního skladatele W. A. Mozarta a také sídla unikátního muzea hudebních nástrojů různých kultur z celého světa. Během plavby budeme mít možnost vychutnat si plnými doušky nádherné scenérie okolní krajiny.

Tisíciletý cíl poutníků, St. Wolfgang je oblíbeným výletním cílem během všech ročních období. Nad jezerem se zvedá hora Schafberg, na jejíž vrchol vyjíždí na nejstrmější a nejstarší ozubnicové železnici v Rakousku malý parní vláček. Procházka kolem starých měšťanských domů a malých obchůdků se suvenýry nás zavede až do poutního kostela se známým křídlovým gotickým oltářem Michaela Pachera a barokním oltářem a úžasně dekorovanou kazatelnou od Meinrada Guggenbichlera. Kromě kostela se zastavíme také u slavného hotelu Im Weißen Rössl, který inspiroval Roberta Stolze, autora stejnojmenné operety Hostinec U Bílého koně. V rámci fakultativního volna možnost koupání v jezeře.

99912111.jpg

Naší poslední zastávkou bude Hallstatt na břehu stejnojmenného jezera. Ještě na konci 19. století se sem bylo možné dostat pouze lodí či úzkou cestou, dnes je toto kouzelné místo cílem návštěvníků z celého světa. Prohlídku zachovalého středověkého centra spojíme s návštěvou nejstaršího solného dolu na světě. Ten se nachází v horském údolí Salzbergtal ve výšce 300 metrů nad hladinou jezera, kam nás z centra města vyveze lanovka. Dechberoucí výhledy na Hallstatt, jezero a okolní hory nám nabídne unikátní vyhlídkový most.

Zdejší důl je světovým unikátem, sůl se tady začala těžit již před sedmi tisíci lety. Z místa těžby dříve snášely ženy sůl pěšky do údolí, kde se nakládala na lodě a putovala dále až do Dunaje. Dnes sůl míří ke zpracování do čtyřicet kilometrů vzdáleného města Ebensee unikátním, více než 400 let starým potrubím.

hallstatt-5036012-960-720.jpg

Oblečeni ve speciálních oblecích uslyšíme během prohlídky poutavý výklad o samotné těžbě, dozvíme se skutečný příběh o legendárním „muži v soli“, který byl v roce 1734 objeven hluboko ve zdejších dolech, prohlédneme si řadu historických předmětů, sklouzneme se na dlouhých hornických skluzavkách až do hlubin solné hory k mystickému solnému jezírku a nakonec se svezeme důlním vláčkem. Celá prohlídka je v českém jazyce.

Během prohlídky města zavítáme také do kostnice, jejíž vznik je datován do 16. století. Nachází se zde několik set lebek a kostí, které byly v minulosti vyzdviženy ze zdejších hrobů, aby se uvolnilo místo pro další nebožtíky. Vykopané lebky byly vyběleny a před uložením v kostnici popsány daty narození a úmrtí. Poslední lebka sem byla přidána v roce 1995.

532-solna-komora-06.webp

Informace k zájezdu

Program dne
Sraz - v ranních hodinách.
Dopoledne - příjezd do St. Gilgen, krátká prohlídka města, plavba lodí do St. Wolfgang.
Odpoledne - prohlídka St. Wolfgang, možnost nákupu suvenýrů a individuální čas na oběd nebo koupání v jezeře. Autobusový přejezd do Hallstattu, prohlídka města a kostnice, vyjížďka lanovkou a prohlídka Solných dolů.
Večer - odjezd zpět do ČR. Návrat v nočních hodinách.

Doporučení
Teplota v solných dolech se pohybuje okolo 8°C, proto pro návštěvu solných dolů doporučujeme pevnou obuv a teplé oblečení.

Doprava
Během zájezdu vám bude k dispozici zahraniční autobus splňující všechny předepsané normy Evropské unie včetně vybavení bezpečnostními pásy.

Pojištění CK
CK2 je cestovní kanceláří, nikoli agenturou či spolkem. CK2 je tedy řádně pojištěna proti úpadku a Vámi svěřené finance jsou 100 % chráněny.

Pojištění léčebných výloh
Za příplatek lze zajistit pojištění léčebných výloh či komplexní pojištění (pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a majetku, pojištění zavazadel a pojištění stornopoplatku. Pojištění zahrnuje také pojistné události související s onemocněním COVID-19.

Cena zahrnuje
dopravu autobusem, zákonné pojištění CK a služby průvodce

Cena nezahrnuje
zajištění vstupů (plavba výletní lodí po Wolfgangsee, jízda lanovkou, solné doly, zapůjčení audio průvodce v českém jazyce, kostnice) - dospělí 48,80€, děti do 15,99 let 29,40€ 
Úhrada vstupného je povinná, vzhledem k tomu, že se jedná o nedílnou součást programu.
Příplatky za vstupné se hradí v Kč po vyplnění přihláškového formuláře na základě zaslané cestovní smlouvy.

Rodinná nabídka pro 4 osoby* za 8 900 Kč.
V rezervačním formuláři uveďte do poznámky kód "4 za 8 900". * osoby bez rozlišení věku 0 - 99 let.
Cena nezahrnuje vstupy.

Galerie